Windows 8 çok yavaş peki neden?

Teknoloji, İşletim Sistemleri

29 Ekim 2016

Windows 8 işletim sistemi dünyasında kullanıcılar tarafından büyük bir ilgi odağı haline geldi. Günümüzde yaygın olarak kullanılması insanların yavaş yavaş Windows’un yeni başlangıç arayüzüne de alışmasını sağlıyor. Yeni alınan bilgisayarların neredeyse tümünde Windows 8 yüklü bir vaziyette kullanıcılara sunuluyor. Teknolojiyi yakından takip eden ve bir an önce kullanmak isteyen kişilerde bilgisayarlarına internetten veya mağazadan satın aldığı işletim sistemlerini kurup kullanabiliyorlar.

Ancak bu kurulumları gerçekleştiren kullanıcılardan topladığım ve bizzat yaşadığım Harddisk kullanımının %100’e yakın olması insanları çok rahatsız ediyor. Özellikle  bilgisayarın belirgin bir biçimde yavaş çalışması. Yavaşlığının nedenini bulmam bir hayli zamanımı aldı. Çünkü Harddisk’in kullanımının yüksek olması yüklü olan program, veya virüslerden kaynaklandığını düşündürüyordu. Fakat gün geçtikçe diğer insanlarında aynı şeylerden şikayetçi olduğunu ve bir takım çözüm yolları önerdiğini farkettim.

 

Önerilen çözüm yolları kimi kullanıcılarda çalışırken kimi kullanıcılarda maalesef bir etki yaratmamakta. Çünkü sorun Harddisk’in mekanik bir harddisk olmasından kaynaklanıyor. Windows 8 Mekanik Harddiskler için başı başına bir sorun kaynağı olarak gözüküyor. Her yolu denediğiniz halde bilgisayarınız çok yavaşsa, film izlerken, müzik dinlerken hatta sağ tuşa bastığınızda bile anormal yavaşlamalar yaratıyorsa bu sorunun kaynağı kesinlikle harddisk’inizin mekanik olmasından kaynaklanmaktadır.

Çözüm:

İnternette sunulan başlıca çözümler şunlardır;

1-) Arama için sürekli dizine ekleme özelliğini devre dışı bırakın.

a-) Başlat -> Çalıştır (veya (Windows tuşu + R) )

b-) açılan kutuya; services.msc   yazıp enter’a basıyoruz.

c-) Hizmetler açılacaktır. Windows Search‘ı buluyoruz.

d-) Sağ tıklayıp özellikler diyoruz ve Başlangıç Türü: yanındaki seçeneklerden devre dışını seçip Tamam deyip pencereyi kapatıyoruz.

 

2-)  Sanal Belleği Devre Dışı bırakmalıyız.

a-) Başlat -> Çalıştır (veya (Windows tuşu + R) )

b-) açılan kutuya; control panel   yazıp enter’a basıyoruz

c-) Sistem öğresine tıklıyoruz.

d-) Açılan pencerede; hemen soldaki Gelişmiş Sistem Ayarları yazan yere tıklıyoruz.

c-) Performans yazan yerin altındaki Ayarlar kısmına tıklıyoruz.

d-) Gelişmiş sekmesine tıklıyoruz.

e-) Sanal Bellek yazan panelin en altındaki Değiştir butonunu tıklıyoruz.

f-) üstteki işareti kaldırıp, sistem tarafından yönetilen sürücüyü seçiyoruz.

g-) Özel boyut yazan seçim kutusuna tıklayın

i-) Minimum Ram boyutunu ve Maksimum Ram boyutunu giriniz

Maksimum 5 GB yeterli olur, minim 16 MB yazabilirsiniz. Eğer Ram’iniz daha düşükse Ram’iniz ile orantılı bir boyut girmelisiniz Yoksa ram kullanımı artacaktır. Eğer değişiklikleri uyguladıktan sonra Ram kullanımı görev yöneticisinde anormal değerlere ulaşırsa bu ayarların Ram’iniz için orantılı bir ayar olmadığını gösterir.

 

Peki ben ne yaptım?

Linux kurdum. Yukarıdakileri yaptım, evet bilgisayarım düzeldi ancak bir müddet sonra tekrar hatalar takılmalar artmaya başladı. Rahatsız oldum ve Ubuntu 13.04 kurdum bilgisayarıma. Bir Linux kullanıcısı olarak çok memnunum  eğer bilginiz varsa biraz, sizlerde kullanabilirsiniz bence. Linux ile ilgili de ilerleyen günlerde yazılar yazacağım..

Windows 8 çok yavaş