SSD Nedir?

Teknoloji, Donanım

29 Ekim 2016

SD (Solid State Disk), günümüz teknolojisinin enfes bir ürünüdür. SSD Nedir? diye sorduğumuzda ski harddisklerin yerini alan ve yüksek derecede performans sağlayan, eski bilgisayarları canlandıran yeni bilgisayarları ise uçuran bir üründür. Öncelik olarak yapısından biraz bahsedelim. Üstteki resimde görmüş olduğunuz bir SSD diskin içidir.Mekanik harddisklerdeki gibi bir diske sahip değil ve sürekli okuma yazma seslerini duymuyorsunuz. Bu sizlere pozitif bir etken sağlayacak ve oluşan gürültüden arınmanız için fırsat sunacaktır. Özellikle notebooklar’da tercih edildiğinde diğer harddisklere göre birazdaha hafif kalacağını söylemeliyim. Bu da sizlere taşımakta kolaylık sağlayacaktır.

Yapısal olarak EEPROM çipleri mantığını kullanmakta olup, bu türün bir çeşidi olarak üretilmiştir. Bilgisayarı hızlandırması şöyle gerçekleşir; 450-500 MB/saniye  yazma ve okuma hızı vardır. 1 GB’lık dosyayı 2 saniyede taşıyabilirsiniz. İşletim sistemini yüklediğinizde dosyaların ön belleğe alınması ve işlenmesini hesaplayacak olursakbilgisayarın açılması ortalama 7 – 10 saniye kadar bir sürede tüm işlemleri tamamlamış olacaktır. 10 saniyede yeniden başlayan bir bilgisayar enfes olurdu.

Eski kullanıcılar olarak bilgisayar açıldığında farede çıkan kum saatini çok iyi biliriz. O yok olmadan işlem yapmak, ilk seferde işlemleri oldukça yavaşlatmakta. Ben SSD ile ilk tanıştığımda bilgisayarı açar açmaz web browserında anında açılması olmuştu. Bu gerçekten çok hoş bir durum, üstelik yıllarca Bad Sector’lü diskler kullanmış ağırlık ve yavaşlığı artık kendime benimsemişken.

SSD’yi ilk olarak Linux Ubuntu ile de kullandım. Akıl almaz derecede bir performans aldım ve uzun bir süre boyunca hiç bir problem yaşamadan kullandım. Ciddi anlamda verim sağlayan bu diskler Linux işletim sistemlerinde daha bir hoş oluyormuş çünkü Windows 8.1’e geçtiğimde Linux’a kıyasen daha az performans aldım diyebilirim. Tabii benim diğer donanımlarım ile ilgili de olabilir. (Intel i3, 3GB Ram, 120 GB SSD)

Masaüstü bilgisayar kullanan için SSD ilave olarak takılabilir. Eğer işletim sistemini SSD’ye kurarsanız mekanik olan diskte de bilgileri saklarsınız. SSD’nin hız performansını edinmiş olursunuz.