Macbook OSX – Format Atmak

Teknoloji, İşletim Sistemleri

26 Kasım 2016

Bir MacBook sahibi iseniz, OSX bir işletim sistemi ile beraber satın almış oluyorsunuz. OSX işletim sistemi diğer işletim sistemlerine oranla (Windows) güçlü yönlere sahiptir. Bununda altında yatan en büyük etken işletim sisteminin UNIX tabanlı olmasıdır. Bu nedenledir ki; Bilgisayarınıza bir virüs bulaşmış olma olasılığı çok düşüktür ki, eğer sizi rahatsız eden uygulamalar var ise de bunları kolaylık ile silebilirsiniz.

MacBook’a format atma ihtiyacı özel sebeplerden doğuyorsa bir şey diyemeyiz elbette. Ancak bu bilgisayar tabanları pek format ihtiyacı gerektirmezler. Bu nedenle format atmanızı pek önermeyiz. Sorununuz var ise; bu sorunu çözmek için en son seçenek formatı tercih ediniz. Sorunlarınız ile ilgili yardım almak için, forum siteleri vb. sistemleri kullanabilrisiniz.

OSX Format atmak

 

Uyarı: bu işleme başlamadan önce; MacBook’unuzun bir güç kaynağına bağlı olduğuna emin olunuz. Bu işlemi yaparken bilgisayarınızın kapanması harici diskinizde hasarlara sebep olabilir.

Uyarı: Bu işlem diskinizde bulunan tüm verileri silecektir, lütfen öncelik olarak yedek almayı unutmayınız..

1 – ) Macbook’umuzu yeniden başlatıyoruz. açılrken cmd-r tuşlarına basıyoruz ve utilites sayfasına erişmiş oluyoruz.



2 – )  karşınıza OS X Utilities çıkacak. Buradaki seçeneklere şöyle bir bakalım.

Restore From Time Machine Backup: Bu özellik daha önce Time Machine tarafından alınmış bir yedeği geri kurmanızı sağlar.

Re-İnstall OSX: Bu Onar ve Kurtarma olarakta adlandırılabilir. OSX yazılımını yeniden kurmuş olur. Bazı veri ve belgeleriniz silinebilir, sistem dosyaları tekrar yüklenir. Tam olarak format atmak diyemeyiz çünkü diski silme işlemi yapmaz. Aslında bir işlevsel sorununuz var ise sorununuzu çözmeniz için en iyi yoldur.

Disk Utility: Disk Yönetimini açar ve buradan sabit disk ile ilgili işlemler yapabilirsiniz (Biçimlendirme, Format Atma) Tamamen işletim sistemini silip geri yüklemek için bunu kullanmanız gerekecek.

Bu sayfada OSX’e format atmayı öğrenecektik, o nedenle Disk Utility’i seçerek devam ediyorum.



3 – ) Disk Utility sayfasında sabit disk ile ilgili erişebileceğim menüler bulunuyor. Sol taraftaki panelden sabit diskimizi seçelim “Macintosh HDD” yazar genelde. Yukarıdaki görselde bir de harici disk bağlı olduğu için ikinci bir disk gözüküyor.  Siz Ana diski seçiceksiniz genelde Macintosh HDD yazar.

4 – ) Machintosh HDD seçiliyken, görseldeki gibi ERASE tuşuna basıyorsunuz. (Uyarı: Bu işlem HDD’yi tamamen silecektir, eğer birden fazla disk var ise veya harici bir disk takılı ise lütfen kontrol ediniz ) Erase işlemi tamamlandıktan sonra HDD tamamen silinmiş olacaktır.

5 – ) İşlem tamamlandıktan sonra karşınıza bizi karşılayan ilk ekran gelecek. Buradan Re-Install OSX diyerek işletim sistemini boş olan diskimize tekrar yüklüyoruz. Böylece tam anlamıyla bir format işlemi yapmış oluyoruz.  Eğer bu ekranı kapatırsanız, ve bir sorun yaşarsanız.Bilgisayar açılrıken tekrar CMD + R yapınız ve o sayfaya ulaşınız.